Zdrowa gleba to dobra gleba, w której szansę na rozwój mają naprawdę wartościowe rośliny. Bez chemii i specyfików, które potrafią skazić glebę. Oprócz tego ważne dla środowiska jest dbanie o to, by wszystko, co tylko się da trafiło do ponownego przetworzenia. Ziemia polska kompostownia – tego oczekujemy od naszych rodzimych producentów owoców, warzyw i innych roślin. Przyroda się kołem toczy, to znaczy, że to co pozyskamy, często oddajemy glebie w taki albo inny sposób. Ziemniaki sadzimy, zbieramy, obieramy, przetwarzamy, zjadamy, obierki i resztki wyrzucamy (kompost, śmieci ulegające biodegradacji), resztki ulegają biologicznemu rozkładowi i trafiają z powrotem do ziemi, jako nawóz. Tylko tyle i aż tyle, bo gdyby tak uświadomić o tym wszystkich, świat byłby czystszy, lepszy i zdrowszy. A zapewne wszystkim nam zależy na sprawdzonym, zdrowy jedzeniu i świeżym, czystym powietrzu. Od dawna mówi się o wadze recyklingu, czas zacząć o tym krzyczeć. Jeszcze można coś zmienić, jeszcze można zadziałać.